2023 - Stappen naar een droom

'Stappen naar een Droom' is een crowdfunding voor de aankoop van een exoskelet voor het kinderrevalidatiecentrum van het UZ Gent.

Sinds 2008 – ze was toen 3 jaar – is de  intussen 18 jarige Ella Stragier uit Zottegem ingevolge een ruggenmergtumor verlamd aan de onderste ledematen en rolstoelafhankelijk. Haar grootste droom is natuurlijk ooit weer te kunnen stappen en het hoopgevende nieuws is dat ze dit via robottherapie zou kunnen leren door middel van een  exoskelet. 

Het jammerlijke nieuws is echter dat dergelijke robot peperduur is – zo’n 130.000 euro – en dat er hiervoor geen budget is in het Kinderrevalidatiecentrum van het UZ Gent waar Ella zeer goede begeleiding krijgt van dr. Ruth Van der Looven die er als revalidatiearts ook van droomt over zo’n exoskelet te kunnen beschikken om een (helaas) grote groep kinderen de kans te geven opnieuw stapjes te leren zetten. 

In het UZ-centrum volgen dagelijks een 70-tal kinderen een revalidatieprogramma na een ongeval of ziekte met een hersen-, ruggenmerg- of zenuwletsel, spier- en gewrichtsaandoeningen of amputatie als gevolg. 

Daarom heeft Ella’s mama Astrid Campens – samen met enkele kennissen en met ‘Stappen naar een droom!’ als slogan – het plan opgevat om een crowdfunding te organiseren om de aankoop van een exoskelet of staprobot door het UZ-revalidatiecentrum mogelijk te maken. Het officiële startschot van ‘Stappen naar een droom’ werd gegeven samen met Koen Wauters als peter van het project.